През месец декември членове на Управителния съвет и екипа на Местна инициативна група  Лом, заедно с колеги от МИГ „Завет – Кубрат“ и МИГ “Балчик – Генерал Тошево“ са провели работни посещения и обмяна на опит с местни инициативни групи от селски райони в Италия и Испания.

На обиколка из Емилия Романя – земята на виното Сан Джовезе, домакините г-н Фаусто (деен съратник на МИГ Л’Алтра Романя и Президент на Академия за селско развитие) и Джорджио (кмет на Предаппио) показват нагледно кое прави живота на село качествен. История, култура, прекрасна храна и вино като „кръвта на Йова“ (Сан Джовезе). Кметът на Предаппио разказва за историята на региона, за това колко различни, но обединени могат да бъдат две съседни общини и колко щастливи могат да бъдат хората с общи цели в посока качествен живот. Набраните средства от всяка инициатива на общността отиват за реставриране на обекти с историческо и културно значение, които водят нови и нови туристи в региона и по този начин подобряват живота на местните хора, които могат да им предложат уютните си къщи за почивка, вкусната местна храна и ненадминато по качество вино.

По време на посещението в офиса на МИГ „Нордесте де Мурсия“ са проведени разговори с директора и техническия експерт, разговори с кмета и зам. Кмета на общината. Българските участници в срещата са имали възможност да опознаят в детайли работата на публичната администарция и на кмета – г-жа Гуардиола, която е и Председател на УС на МИГ „Нордесте де Мурсия“. Акцент в разговорите е взаимовръзката между всички местни икономически субекти, публичната администрация и МИГ „Нордесете де Мурсия“. Срещите са завършили с предложения за сътрудничество, бъдещи съвместни проекти и организиране на събития за промотиране на туризма и местните продукти.