Имаме удоволствието да обявим, че в края на октомври 2019 г., МИГ Балчик – Генерал Тошево се включи като партньор, заедно с още 3 Български МИГ-а в Международния проект “ Кажи сирене – Балканско сирене“.

Балканските страни имат традиции в производството на сирене и са известни като произвеждащи едни от най-добрите сирена (различни видове), които са известни по всички кътчета на света.

Местните продукти, вариращи от обикновено, меко или полутвърдо сирене до деликатесни сирена, са уникални, редки и изключително вкусни.

Движението на Балканските народи през вековете и хранителните им навици, са довели до създаването на много подобни сирена на различни места по света.

Всички Балкански страни произвеждат бели сирена – традиционни/ тип фета, така и жълти сирена тип кашкавал / касер.

Разликата между традиционното/местно и промишлено производство са локалните микроорганизми, отговорни за ферментацията, които придават този специален „Балкански“ вкус.

Модернизирането и подобряването на хигиенните условия в мандрите, намалява биоразнообразието на микроорганизмите, което в крайна сметка води до стандартизирани сирена на международно ниво.

На Балканите, където все още има висок процент традиционно/местно производство на сирене, ще срещнем производители на сирене, които произвеждат сирене без използването на т.нар. “търговски/комерсиални култури и по този начин в техните продукти има микроорганизми, създаващи разнообразие на продуктите и улавящи уникалността на територията, начин на производство и приноса към здравето.

Обичайните провинциални и планински райони на производство, дават шанс за алтернативни туристически продукти: открийте местни сирена, посетете мандри и местни производители, комбинирайте продукти като сирене и вино, опитайте местни рецепти и гастрономия, посетете събития и фестивали.

Запознавайки туристите и местните общности в редица страни с уникалните, редки или трудни за откриване сирена, заедно със завладяващите им „истории“, проектът ще създаде и популяризира мита за „Балканските сирена“ , който датира още от древността!

Източник: МИГ Балчик – Генерал Тошево